A projekt bemutatása: [ A projekt bemutatása ] [ Közbeszerzések ] [ Projektelemek bemutatása ]

A projekt bemutatása

Az 1000 éves Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújítása és turisztikai fejlesztése

A millenniumi projekt fő célkitűzése egy minőségi, a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi és országos szinten is versenyképes, élményalapú vallás- és zarándokturisztikai attrakció kialakítása a Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szakrális tereinek, turisztikai és szolgáltató épületeinek, közösségi tereinek, valamint Bakonybél község központi terének, a Szent Gellért térnek a megújítása által.

A fejlesztés keretében a Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorhoz tartozó épületek – a Monostor épületének kivételével – megújulnak, illetve bővítésre kerülnek a vallási- és turisztikai szolgáltatások hatékonyabb ellátása és üzemeltetése céljából.

A projekt magában foglalja a Szent Mauríciusz és Vértanútársai Templom kívül-belüli megújítását, ahol az állagmegóvási munkák elvégzése mellett a belső tér a mai funkcionális, liturgikus és esztétikai igényeknek megfelelően kerül átalakításra.

A meglévő fogadóépület helyiségeinek átstrukturálásával és bővítésével a jövendő látogató tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhet a Monostor és a környék termékeivel, szolgáltatásaival, valamint átláthatóbb módon válnak elérhetővé az új és megújuló attrakciók, mint a kóstolótér, az ajándékbolt, a kávézó vagy a gyógynövényszárító padlás.

A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló-bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épületszárnyban várják majd a látogatókat, ahol ezentúl látványműhelyként funkcionálnak. Az épületek által közrefogott zarándokpihenő megújul, valamint a turistaudvar tere is átalakul, rendezettebb lesz. Az egykori magtárépületben és annak kibővítésében kap helyet a Monostor ezer éves történetét bemutató új kiállítás, ahol eredeti műtárgyak, egyedi épített installációk, tablók és érintőképernyős terminálok segítségével elevenedik meg a bakonybéli monostor ezer éves történelme, illetve vetítés keretében ismerhető meg a ma itt élő bencések élete.

A közösségi élet támogatása érdekében a Monostorral szemben közösségi ház épül, ahol iskolai csoportok, baráti társaságok, illetve a monostor vendégei részére különböző foglalkozások, rendezvények valósíthatók meg.

A Monostor előtti Szent Gellért tér központi helyzetéhez méltó kialakítást kap úgy, hogy látványában is illeszkedjen a megújuló épületegyütteshez.

A projektben az épületegyüttes megújuló energetikai programjának részeként megvalósításra kerül egy energiafészer is, amely egyben a Monostor vendégei számára fedett parkolóhelyeket is biztosít majd.

Millenniumi fejlesztések

1. a bakonybéli templom felújítása;

2. fogadóépület átalakítása, bővítése (ajándékbolt, kóstolótér);

3. látványműhelyek fejlesztése (műtárgymásoló-bronzmegmunkáló és könyvkötő műhely, foglalkoztató előtér, gyógynövények szárítását és bemutatását szolgáló terek);

4. kiállító-épület és új kiállítás létrehozása;

5. zarándokudvar megújítása, védőtető helyreállítása;

6. energiafészer építése;

7. közösségi épület építése;

8. Szent Gellért tér, mint községi közösségi helyszín fejlesztése